Conformitate

Respectarea legii este o componenta centralontacă și indispensabilă culturii Bunge, precum și una dintre condițiile fundamentale pentru succesul și sustenabilitatea companiei noastre, fapt ilustrat de una dintre valorile noastre: Do What's Right.

În cadrul Bunge suntem conștienți de riscurile nerespectării legii. Prin urmare au fost implementate măsuri astfel încât acestea să fiec gestionăm optim in arii precum corupție și fraudă, protecția datelor, concurența, prevenirea criminalității, prevenția riscurilor profesionale, partenerii de afaceri, lanțurile de aprovizionare, siguranța produselor, fiscalitatea, contabilitatea și resursele umane.

Atât angajații Bunge, cât și terții pot folosi acest canal pentru a adresa întrebări sau raporta comportamente care încalcă legea, Codul Global de Conduită, precum și alte standarde internaționale Bunge.

Dacă, în ciuda măsurilor implementate, este identificată o încălcare a conformității sau există un risc de conformitate, punem la dispoziția angajaților Bunge și a oricărei alte persoane din afara companiei linia noastră de asistență gratuită privind conformitatea și care poate fi accesata apelând numărul de telefon 0800890192 24 de ore din 24.

Atât platforma web, cât și linia de telefon pot fi utilizate în mod anonim și sunt gestionate de o organizație independentă Bunge cu personal multilingv. Orice informație furnizată este trimisă direct Departamentului de Etică și Conformitate al Bunge. Compania nu tolerează represalii de niciun fel împotriva persoanelor care fac rapoarte de bună credință și se angajează să păstreze confidențialitatea adecvată cu privire la astfel de rapoarte. Problemele sau situațiile pe care le puteți raporta (fără limitare) includ următoarele

  • Furt, fraudă sau orice formă de înșelăciune
  • Mită sau corupție
  • Conflicte de interese
  • Hărțuire, discriminare sau intimidare
  • Abateri contabile sau financiare
  • Sănătatea și securitatea la locul de muncă
  • Abuzul de droguri sau alcool la locul de muncă
  • Violență sau comportament amenințător
  • Încălcarea sau exploatarea drepturilor omului
  • Preocupări sau semnalizări ale încălcării protecției mediului
  • Încălcări ipotetice sau reale ale Codului de conduită Bunge, ale altor politici și proceduri Bunge sau ale legii

După ce ați finalizat raportul, veți obține un număr de caz și vi se va cere să creați o parolă. Aceste două elemente de identificare vă vor permite să urmăriți cazul dvs., fie prin revizitarea site-ului web, fie prin apelarea din nou a liniei de asistență.

Este posibil să trebuiască să așteptați câteva zile după primul raport înainte de a putea monitoriza progresul și de a verifica dacă trebuie să furnizați informații suplimentare. În orice caz, în termen de șapte zile de la trimiterea raportului, veți primi o notificare că raportul dvs. a fost primit în mod corespunzător de către Departamentul de Etică și Conformitate.

Canal de Raportare Externă Potrivit Legii nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public, orice persoană care a luat la cunoștință despre o încălcare a legii poate raporta acest lucru, atât prin canalele interne de raportare de la nivelul Bunge Romania ori prin intermediul canalelor de raportare externă. În acest sens, canalele de raportare externă sunt:

  • autoritățile și instituțiile publice care, potrivit dispozițiilor legale speciale, primesc și soluționează raportări referitoare la încălcări ale legii, în domeniul lor de competență;
  • Agenția Națională de Integritate („Agenția”);
  • alte autorități și instituții publice cărora Agenția le transmite raportările spre competentă soluționare. În cazul în care doriți să semnalați încălcări ale legii ce intră sub incidența Legii 361/2022, trebuie să vă asigurați că vă îndreptați către una dintre aceste autorități.

Raportările pot fi efectuate în mod anonim sau în mod nominal. Raportările privind încălcări ale legii transmise către Agenție, pot fi făcute aici Avertizori în interes public (integritate.eu). Persoanele care raportează încălcări ale legii în mod nominal sunt înștiințate cu privire la înregistrarea raportării, progresul înregistrat în investigație, dar și modalitatea de soluționare a dosarului. În celălalt caz, persoana care raportează încălcări ale legii în mod anonim nu poate beneficia de exonerare și protecție în conformitate cu Legea 361/2022 și nici nu va fi înștiințată cu privire la demersurile efectuate de autoritate în vederea soluționării raportării. În ceea ce privește autoritățile și instituțiile care primesc și soluționează raportări în domeniul lor de competență, acestea au adoptat formulare standard de raportare a încălcărilor legii, care pot fi accesate pe paginile web aparținându-le acestora destinate avertizorilor în interes public.